Животът е …

Преди малко, на предразполагащо място ми дойде следната велика алегория или метафора :

Животът е … миене на чинии!

Следва приложена аргументация.

През живота си трябва да се “борим” с много проблеми, които аз наричам предизвикателства.
Те са разнообразни,подобно на чиниите за миене, по вид, големина и степен на замърсеност.
А ако сте яли нещо много вкусно, но много мръсно, чинията ви ще поседи мръсна известно време – едва ли на някого му се мият чинии веднага след консумацията на невероятното италианско блюдо в компания с потенциал за вечерта, например. Така ще си имате едни изискващи много време и усилия “засъхнали” проблеми, плод на вниманието ви дни или месеци наред.

Друг проблем са загорелите съдове. Както при готвене, така и в живота понякога огромни за решаване предизвикателства ни се изпречват благодарение на факта, че не сме планирали, бързали сме или сме изпуснали някой детайл. Затова господ е в детайлите, а хората в миенето на чинии. Някои събития с живота ни се струват маловажни, към някои се отнасяме с пренебрежение – “Сега съм млад, ще си поживея!!”; “Какво ако пийна повече на Нова Година?!?” Понякога – нищо, понякога – всичко!

Някои съдове ще счупим, уж за късмет. Има много “крехки” трудности в живота, към които просто трябва да се отнесем с тройно повече внимание, дори и да нямаме време. Понякога счупваме нещо в другия, което не можем да поправим, дори и да искаме, а не е наше, за да минем и без него.

И така с пълна мивка със съдове ние засядаме да мием.Това в същността си е логически грешен израз, тъй като рядко можем да седнем, докато изпълняваме тази дейност. “Миенето на съдове” е един естествен процес, който ни деволюира и от изправени същества накрая ние ставаме прегърбени маймуниподобни, които ходят кой на три, кой на четири крака,а някои дори не могат да ходят. Горките ние, но помнете, маймуните не ядат в чинии,тях ние смеси ги измислили!

Започваме с миенето по различен начин, всеки един от нас:
– Дали да си дадем зор за по-замърсените първо и да си починем с по лесните накрая?
В краткосрочен план това е най-добре – когато дойде уикенда всеки ще си дооправи малките проблемчета и ще почива със семейството. Но дългосрочно нима това значи бъхти, бъхти и като дойде пенсия, че си почиваш?
Това е остарял модел! Това е контролиран от “лошото правителство” модел. Докато мием тези чинии, то налива някаква мазнотия от вчерашни пържоли и ни отлага почивката с 1,2 години, 3-4 %…. А нашите баби са замърсили тези чинии готвейки на трима сина през последните 60-70 години, отгледали са ги и сега чакат от най-малкия – Демокрацията ги изгледа, както биха ги изгледали трима…

Днес ние живеем на ъгъла на Мак Доналдс, но никой не ни задължава да ядем там. Оказва се, че извън града, където ограничените ни погледи не стигат, се простират полета, които макар и малко замърсени, още могат да раждат свежа и здравословна храна, и да калят характери. А чиния от нарязана зелена саладка с лимонче се мие по-лесно, повярвайте ми!

– Други започват от най-лесните и малки неща и оставят гигантите за накрая, когато ще имат образование, опит, мъдрост, но не и силата на младостта. Това и в краткосрочен и в дългосрочен план е лошо. Може да успее само някой, който не планира да му трябват повече чинии в средата на миенето.

– Третият и втори по перфектност план е с песен на уста да започнеш от което е най-отгоре, тъй като то е и най свежо и не засъхнало и да оставиш водата да промива и “кваси” по-долните съдове докато тече, сапунена, по тях. Ако попаднеш на по-мръсна чиния, не я оставяй настрани – дай си зор, потъркай и свърши работата, чиния по чиния, цялата мивка.

– Стигаме и до най-добрия вариант: Не пълни мивката! Измивай чините си с едно-две движения веднага след хранене или остави една за хляб, което само да изтупаш от трохите и пак да ползваш.

УЖАСЯВАЩИТЕ РЕШЕНИЯ

Или по-скоро не-решения са да ядеш в еднократни чинийки и да ги хвърляш, на първо място.
Понякога забравяме, че светът има край и че всички тези боклуци са в задния ни двор, където ще играят децата ни. Там скоро ще има и пясъчник за тях, защото пустините растат с повече от метър годишно, а с покачващите се темпове на идиотизъм на човечеството, се покачват и темповете на тези анти биоразнообразни, и анти човечествени процеси. Друг разбира се е въпроса, че с водата, с която си мием чиниите може един бъдещ африкански футболен отбор да утолява жаждата си с дни наред.

Което ме води и до последния и отново лош вариант – миялната машина.Това е един измислен герой, който решава с вълшебна пръчица проблемите ни,нищо че ни бърка в джоба, пие водата, която и ние и тайничко, но славничко замърсява и предния ни двор дори. Негови роднини са държавата, социалните, Европата, управата или общо казано ДРУГИТЕ, които ТРЯБВА да решат НАШИТЕ проблеми.
В нашата държава това е много разпространено. И дори не ни пука, че миялните машини са все китайско производство, дават утечки и гният като О***и.

За вас не знам, но при мен, за съжаление, ситуацията е следната – чинии се мият с много зор веднъж седмично, обикновено, когато остана без прибор за ядене. Но и тогава аз имам вода и време да си ги измия и да имам чисти чинии отново. А скоро … скоро ще останем без чисти чинии и без вода за миене!!
Е или ще умрем от глад, или ще се върнем към природата и ще ядем като маймуните 🙂